Dubbele regenboog

Dubbele regenboog

3 februari hebben we de sleutels gekregen van de dienstwoning naast de werkplaats. Na 6 jaar heerlijk in het dorp Gorssel gewoond te hebben, werd de roep naar meer ruimte om ons heen steeds groter. We hebben door de aanschaf van de dienstwoning alles lekker bij elkaar, een grote wens. Sinds de derde februari zijn we dus een beetje druk met verhuizen, bovenop de geplande projecten. Heerlijk maar wel een beetje veel.

Gisteren was buiten aan de beurt, door het plaatsen van een geluidswal, tuindeur en hek weten we zeker dat kinderen en dieren beschermd zijn van de N348, de drukke verbindingsweg waaraan de voorkant van het huis ligt. Nu was het gisteren uitzonderlijk slecht weer, dus ideaal om lekker buiten in de weer te zijn. Wel werden we voor de storm getrakteerd op een dubbele regenboog. Overtuigd dat dit van symbolisch grote waarde moest zijn, heb ik het vereeuwigd. Helaas, gewoon heel mooi!

Soms is door dubbele terugkaatsing van het zonlicht in de druppels buiten de gewone regenboog nog een tweede, zwakkere bijregenboog te zien. De kleuren in deze secundaire regenboog staan in omgekeerde volgorde ten opzichte van die in de hoofd- of primaire regenboog en de kleurenband is breder. De primaire en secundaire boog worden tezamen veelal aangeduid als een “dubbele regenboog”. Tussen de beide bogen is de hemel donker in de zogenaamde donkere band van Alexander genoemd naar de Griekse filosoof Alexander van Aphrodisias (rond 200 n. Chr) die dit verschijnsel als eerste beschreef.

Posted by maarten kien

leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.